Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Pią 15:29, 23 Mar 2007 Temat postu: |
|
@freak
Nie, wiesz co - nie przeszukuję. Też mam kilku znajomych pracujących w McD i oni sami przyznają, że to co niektórzy mówią, to jest totalna bzdura... Może coś takiego wydarzyło się w jednej, restauracjach i wątpię czy w Polsce. W Ameryce McD do najczesciej melina, ale u nas jeszcze tak nie ma... Kalorie? Oczywiście. Ale powiedz mi co nie ma kalori? A jeśli zjesz cos takiego raz, dwa to co? Nagle się w dzwiach nie zmieścisz? Czy liczysz wszystko co zjesz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
margolcia
Wyznawca
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Pią 15:33, 23 Mar 2007 Temat postu: |
|
Ja idę do restauracji (Frases)
raz do roku... A to i tak nie zawsze...
Ale jeszcze się w drzwiach mieszcze ;];]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Katarzyna
Lady of Dreams
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Théâtre des Vampires, Paris Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:00, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
Mi dzisiaj wyskoczył tata z tekstem, że ja mam ugotować dzisiaj makaron, obrać ziemniaki i coś tam jeszcze. Taa, pewnie. Nawet jabłka nie umiem obrać i jajka ugotować. Chyba mu się nudzi i nie ma co wymyślać Powiedziałam, że nie ugotuję, a on mi na to, ile ja mam lat to odpowiedziałam, że 83 I sobie poszedł. No cóż, ugotuję, ale wolę nie myśleć, co z tego wyjdzie. Będzie awantura, że makaron rozgotowałam, albo co.
|
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia
Wyznawca
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Wto 12:25, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
Ja na dzień mamy ugotowałam obiad i dobry był...
Ale jabłko umie obrać ;]
I nawet sobie jajecznicę zrobię.
Nie no jakbym została w domu sama to bym z głodu nie umarła...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Katarzyna
Lady of Dreams
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Théâtre des Vampires, Paris Płeć:
|
Wysłany: Śro 14:49, 27 Cze 2007 Temat postu: |
|
A ja w końcu nie gotowałam tego makaronu i bardzo dobrze. Nie zależało mi. Tata się na mnie wściekł i kazał mi iść, a sam zrobił ten makaron
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Śro 15:09, 27 Cze 2007 Temat postu: |
|
Ja zaczynam coraz bardziej tworzyć w kuchni
I o dziwo (!) nawet mi wychodzi. Tylko muszę trochę przystopować, bo niedługo przybywa rodzinka do mnie i boję sie, żeby nie kazali mi czegoś dla siebie ugotować :D
A tak na własne potrzeby czemu nie :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia
Wyznawca
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Czw 11:01, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
Jak ja robiłam obiad to kazali mi najpierw zjeść by zobacyzć czy jest trujące czy nie ;]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Child Of Bodom
Son of Valhalla
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 1860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Pallet Town Płeć:
|
Wysłany: Czw 18:20, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
Ja umiem tylko jajecznicę zrobić, parówki ugotować, obrać ziemniaki i ogórki, zrobić kotleta ha
I zalać zupę z torebki
|
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia
Wyznawca
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Czw 18:24, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
Jak na mężczyznę to i tak dużo!
Mój tata umie tylko obiad w mikrofalówce odgrzać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Czw 22:18, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
Ojć, Margolcia - nie dyskryminuj naszych chłopców
Mój mężczyzna czasami jest lepszy ode mnie w kuchni. Czuję się zakompleksiona :P
|
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia
Wyznawca
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Pią 10:14, 29 Cze 2007 Temat postu: |
|
No wiem bo niektórzy (czyt. mój tata) nie radzą sobie w kuchni, a niektórzy bardziej od kobiet.
Ale nie umiem stwierdzić czego jest więcej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Centaur039
Hell Rider
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Szczecin Płeć:
|
Wysłany: Pią 19:46, 17 Sie 2007 Temat postu: |
|
Głownie kuchnie: mexykanska, wloska, polska, chinska wiadomo-oliwki, kapary, frutti di mare, itp.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:10, 15 Sty 2008 PRZENIESIONY Wto 23:15, 15 Sty 2008 Temat postu: |
|
To może zaczniemy temat kulinarnych wariacji nt ryb ? Ciekaw jestem jak przyrządzacie ryby, w jaki sposób je jecie, czy robicie takie potrawy jak zupy rybne, kotleciki rybne, galarety rybne itp. Interesują mnie potrawy oryginalne, takie które robiliście live, nie przepisane z netu bo stron kulinarnych jest od groma Jesli by ktoś był zainteresowany jakimiś przepisami to w miarę możliwości wrzuce coś z mych sekretów kulinarnych
|
|
Powrót do góry |
|
|
Madeline
Personal Photographer
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa/Lublin Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:35, 15 Sty 2008 PRZENIESIONY Wto 23:20, 15 Sty 2008 Temat postu: |
|
Kreuzburg, ja zawsze chciałam tylko wiedzieć jak smacznie przyrządzić rybkę na patelni. Żeby nie było tak zwczajnie - ryba obsmażona w panierce i na patelnię i to wszystko, bo ja lubię jak ryba wyraziście i wybornie smakuje, z jakimiś ciekawymi aromatami i właśnie od jakiegoś czasu poszukuję jakiegoś ciekawego przepisu, w miarę do zrobienia przez każdego jakbyś cos miał fajnego to zapodaj nam proszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Wto 20:05, 15 Sty 2008 PRZENIESIONY Wto 23:24, 15 Sty 2008 Temat postu: |
|
@ Madeline-Proponuję ci zrobic kotleciki rybne oto przepis :
Co będzie potrzebne - filety (tak bedzie prościej bo bez ości), jajka, boczek wędzony, bułka tarta, bułka czerstwa, cebula, przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka, czosnek + twoje ulubione przyprawy !)
1.Usmaż boczek pokrojony w kostke tak by był chrupiacy
2.Ugotuj ok 4-5 jajek na twardo
3.Usmażony boczek połacz z filetami i zmiel w maszynce dodając bułki tartej
4.Połacz tak zrobioną pastę z drobno pokrojonymi jajkami , drobno posiekaną cebulką, odmoknietą bułką czerstwą dodając 1 surowe jajko i odrobiną bułki tartej dodając jednoczesnie przyprawy !
5.Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kulki lub placuszki !
6.Obtaczaj je w jajku i bułce tartej
7.Najlepiej smazyc je we frytkownicy a jesli nieposiadasz takowej to na patelni ! Smażymy na kolor złoty
8.Prosty sosik do kotlecików to w równych proporcjach - śmietana, majonez, musztarda !
Jesli dobrze dobierzesz przyprawy smak jest rewelacyjny !
Nst.razem spróbujemy zrobic rybę zapiekaną !
Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Śro 0:11, 16 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Czw 20:45, 17 Sty 2008 Temat postu: |
|
A teraz prosty przepis na rybę zapiekaną z pieczarkami i serem !
-Składkiki : Ryba moze byc karp lub ryby o masie ok 2 kg (ewentualnie filety by nieobierać ości) , 6 cebul , czosnyk 2 zb. , 0,5 kg pieczarek , 0,5 l kwasnej śmietany 30 % , ser mozarella lub zwykły twaróg , pól kostki masła , olej , 2 jajka , bułka tarta , mąka pszenna , szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych , vegeta .
-Teraz do dzieła : :supz:
1. Wyfiletowane ryby lub filety obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej z płatkami kukurydzaianymi
2. Smażymy ryby z kazdej strony po ok 2 min w międzyczsie soląc wegetą
3. Obsmażone kawałki kładziemy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułka tartą
4. Cebulę pokrojoną w talarki obsmazamy na maśle - posypujemy vegetą
5. Pieczarki pokrojone podsmazamy na suchej patelni z dodatkiem vegety (wazne ze na suchej patelni bo grzyby niepuszczaja wtedy soku ) gdy zbrązowieją dodajemy łyżkę masła az do roztopienia
6. Na ułożone ryby uładamy warstwę cebuli i pieczarek które smażyliśmy
7. Rozsmarowywujemy śmietane na tym
8. Na wierzch kładziemy plastry mozarelli lub twaróg tak by zakryć wierzch
9. Zapiekamy ok 20-25 min w piekarniku w temp. - 180 st
10 . Finał - wyciągamy i jemy można do tego dania podać ziemniaki w mundurkach albo co tam nasza niewyżyta dusza zapragnie
Zyczę smacznego i piszcie czy wam się ten przepis udał bo jest naprawde prosty tani i rewelacyjny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Sob 20:52, 19 Sty 2008 Temat postu: |
|
Sorry ze edycji nieużywam ale kazdy post o czym innym
Ja teraz odnośnie tych co im się znudziły ryby w zwykłej panierce ! Otuż proponuje by zrobic rybe czy tam filet w cieście naleśnikowym , przy okazji nauczy się ktoś naleśniki robić
Składniki : Ryba albo filety (polecam z pangi lub dorsza ) , 2 jajka , mąka , mleko , woda mineralna gazowana , pokruszone płatki kukurydziane lub sezam ,pieprz , sól !
Przygotowanie : robimy ciasto naleśnikowe - dla niewtajemniczonych napisze : 2 jajka mieszamy mikserem ze szklanką mleka i szklanką wody dodajemy tyle mąki by ciasto miało konsystencje gęstej śmietanki dodajemy łyzkę stopionego masła i garść pokruszonych płatków kukurydzianych lub sezamu ! pieprzymy i solimy to ! I tak powstało ciasto naleśnikowe Więc pokrojone na kawałki jakie nam się podoba filety maczamy w cieście i smażymy w głebokim oleju ! cały trik polega na tym że zamiast wody dajemy wodę mineralną + sezam lub płatki co daje nam efekt fisza z KFC ! Całość zajmuje niewiem 15 min łącznie z konsumpcją
|
|
Powrót do góry |
|
|
Eyou
Wyznawca
Dołączył: 21 Gru 2007
Posty: 786
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miasta :P Płeć:
|
Wysłany: Sob 21:24, 19 Sty 2008 Temat postu: |
|
@ Kreuzburg: wow...
Sporo tych przepisów.
Aż mi smaka zrobiliście!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Sob 21:55, 19 Sty 2008 Temat postu: |
|
Tak piszę by się podzielić przepisami, bo czasami fajnie jest zrobić coś z niczego a ze łapię w miare tych ryb to coś trzeba z nimi robić ! Nst. razem podam wam przepis na mój hit - Diabelska zupa rybna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Centaur039
Hell Rider
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Szczecin Płeć:
|
Wysłany: Nie 12:13, 20 Sty 2008 Temat postu: |
|
Najlepsza zupa rybna "Ucha" - Prawda Siren?
Podawana na obozach nurkowych w wielkim 50 litr. garze
Pychotka!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|