Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 22:37, 16 Gru 2009 Temat postu: |
|
A ja w weekend biorę się za pieczenie tradycyjnych szwedzko-fińskich pierniczków (szw. pepparkakor, fiń. piparit), w zeszłym roku wyszły fajne, więc teraz też postanowiłam się pobawić. :]
Dodatkowo kupiłam w Suomi 3 nowe foremki - Muminka i renifery. Rose będzie się bawić.
Oczywiście dam zdjęcia jak będzie po wszystkim. Już wiem, że duuuużo czasu mi to zajmie, ale raz w roku można się poświęcić.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Cornelia
Little Musician
![Little Musician Little Musician](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 1227
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 17:08, 17 Gru 2009 Temat postu: |
|
Rose, a pochwalisz się może przepisem?
Aż sama ochotę mam coś porobić w kuchni ostatnio
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 16:09, 19 Gru 2009 Temat postu: |
|
SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"
3 dl miodu
4 dl cukru
350 g masła
3 dl kremówki
1 1/2 łyżki imbiru
1 1/2 kg mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta.
Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta.
Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji.
Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i wsadzić do gorącego piekarnika.
Piec przez 10-15 minut w 175 stopniach aż się zrumienią.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem.
Z podanych składników uzyskamy około 500 pierniczków.
Takie zdjęcie z internetu:
[link widoczny dla zalogowanych] ^^
Ja się biorę dzisiaj za pieczenie. :]
Ostatnio zmieniony przez Dark Rose dnia Sob 16:28, 19 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Kreuzburg
Auringonpimennys
![Auringonpimennys Auringonpimennys](http://img282.imageshack.us/img282/3161/74hi.gif)
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Sob 18:01, 19 Gru 2009 Temat postu: |
|
Pierniczki fajne, jeśli da rady takie wzornictwo utrzymać, kształciki wyszły piękne. A to może teraz ja? Otóż potrawa z serii "Ryby są najlepsze' Szczupak w 5 serach z warzywami, bo takie coś mi wczorajszego popołudnia wyszło. przypadkiem, bo chciałem zrobić cosik inniejszego ze szczupakiem posiadanym akurat, to świetne danie, lekkie i smaczne. Potrzebujemy :
1 kg ryby (filetów najlepiej, ja tu użyłem szczupaka)
1 cebulę
1 pomidor
1 jajko na twardo
1 paprykę
sos do makaronu 4 sery (Winiary)
trochę sera potartego na grubych oczkach
pieprz
paprykę mieloną
koperek w kostce
przyprawę do ryby
śmietana
Otóż kroimy rybę w kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, wkładamy do posmarowanej tłuszczem brytfanki, nakładamy warzywka (może być inna kompozycja) W między czasie robimy sos z torebki dodając koperek i śmietanę oraz przyprawy. Zlewamy to wszystko do brytfanki posypujemy startym serem (stąd nazwa 5 serów). Wkładamy brytfankę do piecyka o 180 st i zapiekamy jakie 30 min. Na koniec warto posypać to coś słodką papryką. Fajny delikatny smak wychodzi tego wszystkiego, naprawdę
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 17:48, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
O, Kreuz, aż ślinka leci na widok tej rybki, wielkim plusem jest ten serowy sos, bo uwielbiam sery.
A ja wczoraj zaczęłam piec pierniczki, ale coś mi nie szło, wkurzałam się i irytowałam, dlatego zrobiłam tylko część, a resztę dokończyłam dzisiaj, już na spokojnie i pięknie wyszło. :] A oto efekty:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Katarzyna
Lady of Dreams
![Lady of Dreams Lady of Dreams](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Théâtre des Vampires, Paris Płeć:
|
Wysłany: Nie 19:13, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
@Dark Rose: Zainteresował mnie Twój przepis na te pierniczki. Smaczne są? Bo się zastanawiam, czy może zrobić... Hmm
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 19:52, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
Są to pierniczki imbirowe - jak dla mnie pychota. No i prosto ze Skandynawii. A jak komuś się nie chce samemu robić, albo chce zobaczyć, czy warto, to wystarczy pojechać do IKEI i kupić paczkę pepparkakor - smak taki sam jak z tego przepisu, tylko są jakoś ładniej, równiej wypieczone. ^^
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Anarie
Princess of Persia
![Princess of Persia Princess of Persia](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 1412
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z krańca świata Płeć:
|
Wysłany: Nie 19:57, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
A wiesz, Rosie, że spróbuję tych pierniczków ;P zabieram się jutro za nie^^ narobiłaś mi smaka, uwielbiam pierniczki xD
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 20:18, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
Tylko pamiętajcie - CIASTO NA PIERNICZKI ROBIMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ! To bardzo ważne! Wstawiamy do lodówki na noc i robimy następnego dnia. Bo inaczej będzie się źle wałkować, kształty będą się rozrywać przy wyjmowaniu, ogólnie nie polecam robienia ciasta i pieczenia w jednym dniu.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Anarie
Princess of Persia
![Princess of Persia Princess of Persia](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 1412
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z krańca świata Płeć:
|
Wysłany: Nie 20:20, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
Zapamietamy zapamiętamy^^ a i pomóż mi rozszyfrować skrót dl bo za nic nie mogę skapować o co chodzi.
I czy masz jakiś konkretny rodzaj miodu, który najlepiej się do tego nadaje?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
lucr0m
The Phantom of the Opera
![The Phantom of the Opera The Phantom of the Opera](http://img452.imageshack.us/img452/7205/55vc.gif)
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 1264
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 20:26, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
Dl to decylitr czyli 0,1 litra...
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 20:29, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
1 dl = 1 decylitr = 100 ml
Miód musi być lejący, może być lipowy, wielokwiatowy. Nie ma to raczej specjalnego znaczenia.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Katarzyna
Lady of Dreams
![Lady of Dreams Lady of Dreams](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Théâtre des Vampires, Paris Płeć:
|
Wysłany: Wto 20:27, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
@Dark Rose: Czy to ciasto na te pierniczki miało być kruche? Bo mi i mamie takie wyszło :/ Coś pochrzaniłyśmy, ale nie wiem, czy to miało jakiś wielki wpływ na konsystencję gotowego ciasta, więc się wolę spytać
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 22:51, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
Jak się robi identycznie wedle przepisu podanego przeze mnie powyżej, to wychodzi tak, jak powinno wyjść. W sumie ono jest dość kruche zaraz po zrobieniu, ale jak się do lodówki odstawi na noc to następnego dnia jest takie akurat, nawet trochę twardsze, więc trzeba pougniatać. A zrobiłaś je dzisiaj, czy wyszło takie już właśnie następnego dnia? I jeszcze pytanie, jaką użyłaś mąkę?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Katarzyna
Lady of Dreams
![Lady of Dreams Lady of Dreams](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Théâtre des Vampires, Paris Płeć:
|
Wysłany: Wto 23:31, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
Dzisiaj zrobiłam, ulepiło się, ale i tak jest trochę pękające. Zastanawiam się, czy będzie się dało je jutro rozwałkować. Mąki użyłam tortowej Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, bo inaczej to nie wiem co Już się napaliłam
Ostatnio zmieniony przez Katarzyna dnia Wto 23:33, 22 Gru 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 23:37, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
Aaa to spokojnie, dzisiaj ma prawo takie być. Jutro jeszcze trochę będzie kruche, ale nie zrażaj się, trzeba po prostu ostrożnie rozwałkować. :] Z Twojego opisu wydaje mi się, że wszystko jest, jak być powinno. Ale wyjmij je jutro z lodówki tak ze 2 godziny wcześniej, żeby nie było tak super twarde, bo ciężko będzie je uformować. Będzie dobrze. I pochwal się później oczywiście jak wyszło. ^^
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Lokstar Val Hallen
Northern Navigator
![Northern Navigator Northern Navigator](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/2.gif)
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:00, 23 Gru 2009 Temat postu: |
|
Święta to tradycyjnie okres wielkiego obżarstwa... Dla mnie szczególnie, bo na korzyść ryb mógłbym zrezygnować z czegokolwiek innego
Ciekawym bardzo jakie ryby królują na Waszych świątecznych stołach? Czy jest to tradycyjny karp? U mnie karp wystepuje tylko symbolicznie, na specjalne życzenie Taty, w galarecie... Rybka do smażenia, czy pieczenia jak kto woli, to już od kilku pstrąg
A może coś z egzotyki? Poprzednie święta z konieczności spędzałem w Anglii i to akurat do mnie należało przygotowanie 'głównej' ryby... Karpia w polskich sklepach zabrakło już dawno, O pstrągu nie było co marzyć... Łosoś wyglądał jakoś nieciekawie... Więc poszedłem na całość i kupiłem steki z rekina
A jak to wygląda u Was?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Kreuzburg
Auringonpimennys
![Auringonpimennys Auringonpimennys](http://img282.imageshack.us/img282/3161/74hi.gif)
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Czw 11:52, 24 Gru 2009 Temat postu: |
|
Jako że ryby to moje życie, więc karp w mojej wersji na święta, bo rzadko robię rybę w galarecie. Własnoręcznie złapany nad wodą i zrobiony wczoraj wieczorem
[link widoczny dla zalogowanych]
A tak w ogóle to życzę smacznych świąt, ale nie obżerajcie się za bardzo, bo to nie zdrowo a najbliższy koncert by ten nadmiar zrzucić czy wytrzepać z siebie dopiero w przyszłym roku (no chyba że ktoś tańczy w święta pogo czy tam inne walczyki)
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
![Kadotettu Pohjalan Tähti Kadotettu Pohjalan Tähti](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/moderator.gif)
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 13:14, 26 Gru 2009 Temat postu: |
|
A ja znowu z cyklu "skandynawskie święta", tym razem przepis na szwedzkiego grzańca (glögg). Zapomniałam wcześniej wrzucić, przypomniało mi się niedawno, jak sama zaczęłam gromadzić składniki. No ale do rzeczy, przepis bardzo prosty:
- duża szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu,
- ok 15 goździków
- 1/3 paczki migdałów
- 1/3 paczki rodzynek
- 1 litr soku porzeczkowego
- plus 0.5 litra winka do smaku
Wszystko razem wrzucamy/wlewamy do garnka, podgrzewamy, czekamy aż ciut przestygnie (najlepiej godzinkę bo wtedy rodzynki pęcznieją i oddają smak) i podgrzewamy jeszcze raz - tuż przed podaniem. :]
Ja zawsze robię podwójną porcję wszystkiego, wychodzi cały wielki garnek - a i tak jeszcze się domagają.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
DarkSide
Wyznawca
![Wyznawca Wyznawca](http://i9.photobucket.com/albums/a75/Metalflower/Rangi/7.gif)
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 20:54, 26 Gru 2009 Temat postu: |
|
Co prawda obiecałam sobie, że przez święta nie będę sterczała przy kompie, ale wpadłam tylko zobaczyć co słychać
Kreuz karpik wygląda super, lepiej niż karp w galarecie mojej teściowej Który wyglądał na tyle nieciekawie, że skusiła się na niego tylko babcia na swoich zresztą imieninach.
W tym roku święta u teściów i jak widać przeżyłam, jestem cała i szczęśliwa w domku Na imieniach skutecznie się znieczuliłam winem i zjadłam całą górę ciasta:P O dziwo nic mi nie jest
Dark Rose ten grzaniec brzmi bardzo apetycznie, chyba zrobię na sylwestra. Szampana nie znoszę i nie piję nawet symbolicznie. Mogłabyś opisać jak ten grzaniec smakuje?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/bLock/images/spacer.gif) |
|