Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:29, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
Cukinia sama w sobie jest pyszna i każda kombinacja wychodzi świetnie! Ja preferuję z kukurydzą, papryczką i drobno pokrojoną piersią z kurczaka. I nie ugotowanie tylko duszone. Podlane troszkę rosołkiem. Pychota wychodzi!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:52, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
Cukinia sama w sobie nie jest smaczna, chyba że ktoś ja dopichci, osobiście jeno ten specjał stosuję, jako marynowany do słoika w occie, wtedy przy odpowiedniej zalewie, rozpływa się w ustach. A wiem skąd Kaśka_Tarja ma zamiłowanie do tej kukurydzy Za dużo wyjadała ojcu na rybach z puszki tego specjału, gdy ryby nie brały,a potem nie było co założyć na haczyk jak ryby brały
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Śro 23:07, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
No i masz ci los. Złapałeś mnie ^^ Taa, zamiłowanie do kukurydzy wtedy się pojawiło i trwa do dzisiaj. Właściwie nie znam potrawy z kukurydzą, która by mi nie smakowała :P Ale nie, małe sprostowanko, zawsze coś w tej puszcze zostawiałam w razie gdyby rybką się coś odwidziało i zechciały ją jeść :P
|
|
Powrót do góry |
|
|
Black Day
Entuzjasta
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 561
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nightwish Place Płeć:
|
Wysłany: Śro 23:56, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
Cukinia? Hmm... Nie mam pomysłów na dania z nią w roli głównej, bądź drugoplanowej, dlatego nie pamiętam nawet smaku
|
|
Powrót do góry |
|
|
Shego!
Zaangażowany
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Działdowa Płeć:
|
Wysłany: Czw 17:47, 25 Cze 2009 Temat postu: |
|
Jak pojadę do babci to się najem cukinia, że hoho
I tak jak Wy kocham truskawki.
Krecik też (co ja mam z tym Krecikiem??)
Często odwiedzam bloga [link widoczny dla zalogowanych]
I parę przepisów:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Te ostatnie z malinami, ale czy ktoś powiedział, że nie można zrobić z truskawkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tristos
Stały bywalec
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gniezno Płeć:
|
Wysłany: Czw 18:07, 25 Cze 2009 Temat postu: |
|
Truskawki to moje ulubione owoce zaraz po brzoskwiniach. Lubię je w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście wprost z krzaczka (jak to mówią w niektórych reklamach ). Póki jest czas to oczywiście się nimi zajadam. Jednak żeby nie być zdziwionym to w domu zaprawiam je i konsumuję zimą. Nie ma nic lepszego niż otworzyć słoik pełen tych owoców kiedy mróz szaleje za oknem i dodać do budyniu śmietankowego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
OperowyTomek
Przechodzień
Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Garwolin Płeć:
|
Wysłany: Pią 10:33, 03 Lip 2009 Temat postu: |
|
Mhm...tak samo jak Ty uwielbiam przyprawione jedzenie-lazania(typowo włoski obiad).
Ale też uwielbiam owoce(i niektóre warzywa)
Luna napisał: | O jedzonku mogłabym pisać dłuuugo i namietnie Lubie włoską kuchnię czyli pizze i wszystkie te makarony, lazanie i inne takie. |
Z "żołądka" mi to wyjęłaś
Black Day napisał: | Cukinia? Hmm... Nie mam pomysłów na dania z nią w roli głównej, bądź drugoplanowej, dlatego nie pamiętam nawet smaku |
Lecho-taaak! lecho, w tym daniu cukinia zgrywa ważną rolę! Moja mama często robi lecho na obiad-pycha.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Pią 16:59, 03 Lip 2009 Temat postu: |
|
@OperowyTomek
Ogólnie jestem bardzo tolerancyjna, naprawdę. I na wiele rzeczy mogę przymknąć oko. Ale, kurka wodna, napisanie 3(!) postów pod rząd w zaledwie kilkuminutowych (!) odstępach czasu jest już lekką przesadą! Pilnuj się następnym razem!
Ostatnio zmieniony przez kaska_tarja dnia Pią 17:00, 03 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Madeline
Personal Photographer
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa/Lublin Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:48, 14 Lip 2009 Temat postu: |
|
Jakiś czas temu toczyła się tu dyskusja na temat szpinaku. Ja jako jego fanka postanowiłam dziś się pobawić w kuchni i zrobiłam zupę szpinakową Wyszła mi naprawdę wybornie (tak mówili ci, co jedli ). Poza tym udekorowałam ją odpowiednio i fajnie się prezentowała - z listkiem świeżej bazylii i groszkiem ptysiowym.
Odpowiednio przyprawiony szpinak to prawdziwy rarytas. Na wykwintny obiadek dla gości w sam raz Polecam wszystkim. Na dowód mojej pracy fotka: [link widoczny dla zalogowanych]
A niedługo zrobię spaghetti ze szpinakiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Viento
Obieżyświat
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Neverland Płeć:
|
Wysłany: Śro 8:07, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
Mogłabyś dać mi przepis na zupę szpinakową i na to spaghetti?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mila
Wyznawca
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1048
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Białystok Płeć:
|
Wysłany: Śro 10:17, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
Łaaaał! No nie powiem... Wygląda przepysznie.
Nigdy nie miałam zbyt częstej okazji jedzenia potraw ze szpinakiem, bo kiedy mieszkałam z rodzicami, to nikt za nim nie przepadał. Ale pamiętam jak kiedyś mama zrobiła zupę, to się zajadałam. I potwierdzam... Odpowiednio przyprawiony jest naprawdę smaczny!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ashka
Elf Folk
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Śro 18:47, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
Ja uwielbiam szpinak z ubitymi ziemniakami z masełkiem Czasem daję też do naleśników. Przyłączam się do prośby o przepis - zupa pewnie też by mi zasmakowała.
Ja ugotowałam ostatnio wielki gar chilli con carne i zajadaliśmy się przez dwa dni, a przepis (bardzo prosty) wzięłam z "Biedronkowej" gazetki ^^
|
|
Powrót do góry |
|
|
Madeline
Personal Photographer
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa/Lublin Płeć:
|
Wysłany: Czw 19:44, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
@Viento, Mila - ależ proszę bardzo dziewczyny, z przyjemnością
Przygotowując zupkę szpinakową, korzystałam z tego przepisu: [link widoczny dla zalogowanych] Jednak wprowadziłam kilka modyfikacji, m.in. dałam więcej szpinaku i to mrożonego (ok. pół paczki), więcej czosnku (bo lubię ) i nie przecierałam go przez sito (bym siedziała całą noc), a jedynie przetarłam ziemniaka - szpinak mrożony już jest drobniutki, jak ktoś chce może zmiksować.
Natomiast przepis na spaghetti ze szpinakiem, który podobno jest super (znajomi próbowali) znajduje się tu: [link widoczny dla zalogowanych]
Jeszcze go nie wypróbowałam, ale uczynię to już niedługo
Jakbyście zrobiły obiadek z któregoś z przepisów, to koniecznie dajcie znać, jak wyszedł
@Aska, a co to jest "chilli con carne" i jak smakuje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mila
Wyznawca
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1048
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Białystok Płeć:
|
Wysłany: Czw 23:39, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
O super! Dzięki Madeline!
Jak znajdę chwilę wolnego czasu to najpierw zrobię zupę Nie wiem, czy mi wyjdzie, ale na pewno spróbuję:p
I także dołączam się do prośby o napisanie czegoś więcej o tym "chili con carne". Czy to coś typowo hiszpańskiego? Nie słyszałam nigdy o "chili z mięsem".
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ashka
Elf Folk
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Czw 23:44, 16 Lip 2009 Temat postu: |
|
To jest rodzaj gulaszu z boczkiem, mięsem mielonym, papryką i pomidorami. Super jest to, że można doprawić potrawę w zależności od wytrzymałości danej osoby - mi np. wystarczy jedna łyżeczka chili a inni potrzebują trzech. Niedoprawione chilli con carne smakuje trochę jak leczo(tylko lepiej :P), ze względu na dużą ilość czosnku i cebuli oraz wędzony boczek jest po prostu przepyszne Od teraz to będzie dla mnie stała pozycja obiadowa. W sobotę będę miała więcej czasu to przepiszę przepis.
Edit.
Trochę mi się przeciągneło z przepisem. Ale oto i on - zachęcam do wypróbowania^^
Składniki dla 4. osób
500g mielonego mięsa, 200g wędzonego boczku, 2 puszki fasoli, 2 puszki pomidorów, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 2 czerwone papryki, 3 łyżki chili w proszku
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu. Kiedy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w plaserki czosnek i paseczki papryki, i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy mielone mięso i chili, a potem pomidory i fasolę. Danie gotujemy powoli przez 60minut, doprawiamy do smaku przyprawami.
Moje modyfikacje
Nie cierpię fasoli więc zamiast niej dodałam 500g pieczarek(w tym samym czasie co papryka) i wg mnie danie zyskało na tym. Ja doprawiałam ziołowym pieprzem, estragonem, słodką papryką i czosnkiem. Poza tym dałam dwie główki a nie pięć ząbków czosnku. Trochę bałam się pomidorów z puszki ale smakowały całkiem dobrze, ale teraz pomidory są tanie więc chyba lepiej kupić kilogram, obrać i dodać świeże.
Ostatnio zmieniony przez Ashka dnia Pią 20:22, 24 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:21, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
A ja zrobiłem tydzień temu sałatkę marynowana do słoików. Całe życie w sumie szukałem optymalnego przepisu by wyszła słodko kwaśna, tak jak chciałem i wreszcie w tym roku mi wyszła(dostałem przepis od sąsiadki;) ). Składniki jak to sałatka: ogórki, papryka, cebula,pomidory, kalafior, przyprawy. Całość musiała pomoczyć się 12 godzin w misce w roztworze solnym a potem do słoików + zalewa octowa z cukrem i przyprawami. Dziś zapróbowałem. Masakra smaku...
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
DarkSide
Wyznawca
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 22:25, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
Kreuz muszę przyznać, że rewelacyjnie to wygląda! Ile takie przetwory u Ciebie wytrzymują?
Ja jestem dzisiaj szczęśliwa, bo wreszcie mogłam zjeść coś stałego, mianowicie bułkę przenną z masłem, nie licząc kleiku ryżowego i odżywczych płynów aptecznychm, które już mi uszami wychodzą i zbiera mi się po nich na wymioty.
Jutro gotowana pierś kurczaka i marchewka juuupii
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kreuzburg
Auringonpimennys
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kuusankoski Płeć:
|
Wysłany: Pon 22:31, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
Takie przetwory to zapewne i z rok wytrzymają. No ale jak mi się wszyscy rzucą na te przetwory to tak z 3 miechy i tego już niema.(a tej wiosny i tego lata zrobiłem jakie 120 słoików , odpowiednio ryb, ogórków, sałatek, kompotu z czereśni, pomidorów marynowanych i in. Tak mnie naszło z racji wolnego czasu) A to masz Dark Side nieciekawie z tymi potrawkami swoimi Życzę Ci rychłego powrotu do zdrowia i rozkoszowania się smakiem ulubionych potraw.
Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Pon 22:38, 10 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Pon 23:11, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
Takie małe a cieszy :P Ja poszukuję ostatnio jakiegoś dobrego przepisu na sałatkę z ryżem. Najlepiej taką bez kurczaka. Macie może jakieś pomysły? Byłabym bardzo wdzięczna
Kreuz, jeśli można spytać - jak przygotowałeś kalafior do swojej sałatki? Dodałeś go tylko ugotowanego/sparzonego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
DarkSide
Wyznawca
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 23:19, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
Ehh zjadłabym tej sałatki Nie ma jednak szans abym coś takiego zrobiła. Ja potrafię spieprzyć nawet ogórki małosolne
|
|
Powrót do góry |
|
|
|