Forum Winter Storm Polska Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Jedzonko

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:56, 25 Wrz 2008 Temat postu:

Aha. Noto jeśli szanowny maż DarkSide jeszcze żyje, to znaczy sama DS umie gotować i przyrządzać co nieco i nikt jeszcze się nie zatruł od jej mieszania w garku czy innych menażakch Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 20:44, 26 Wrz 2008 Temat postu:

Mr. Green

Coś tam potrafię ugotować np. ziemniaczki Mr. Green Rybę tak na prosto czy kotlet mielony, schabowy, lasanię potrafię i makaron....
To to, chyba każdy potrafi....
W zupach jestem beznadziejna....a mój mężulek przepada za zupkami... Ehhh chciałabym kiedyś, żeby powiedział, że robię lepsze zupy niż jego mama Mr. Green

Nie potrafię mięs piec, robić sosów, pierogów itd Snakeman

W ndz. mam plan zrobić gołąbki Mr. Green
Może jakieś przepisy sprawdzone? Mr. Green Raz już robiłam gołąbki z włoskiej kapusty, piekły się długo ale kapusta była twardawa.... ale już wiem, że błąd popełniłam od razu wyciągając je z piekarniku, bo podobno powinny postać w wyłączonym piekarniku z 20 minut...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:05, 26 Wrz 2008 Temat postu:

@Dark Side - Nigdy nie rób gołąbków w piekarniku, to jest masakra piłką do drewna, kapustka się wysusza niesamowicie i efekt jest mizerny, to nie pizza że potrzebuje temperatury w zamkniętym piekarniku. Jedno co Ci mogę doradzić to tylko gotowane gołąbki. Jeśli robisz z kapusty włoskiej co odradzam to zazwyczaj stosuję kaszę gryczaną zamiast ryżu. Ale polecam Ci tradycyjne gołąbki z białej kapusty, z ryżem z mięsem z golonki i mięsem mielonym z tym ze mięso z golonki musi być zgotowane a z mielonego surowe jako farsz, ryż oczywiście tez musi być zgotowany. Zaletą liści z białej kapusty jest ich twardość (praktycznie nie rozlecą się tak jak delikatna kapusta włoska). I nie zapomnij waćpanna do farszu dodać szkalnkę bulionu, dla poprawienia smaku Very Happy Oczywiście przyprawy do farszu wedle gustu ale polecam coś ostrzejszego, np. chili lub oregano Rock ya
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ashka
Elf Folk
Elf Folk


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:13, 26 Wrz 2008 Temat postu:

Oj tak - u mnie w domu zawsze robi się tak gołąbki jak opisał Kreuz - biała kapusta, bulion i gotowanie. Więc ten przepis jest jak najbardziej sprawdzony i godny polecenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:39, 26 Wrz 2008 Temat postu:

Gołąbki gołąbkami, to wymaga jednak wprawy. A ja dziś sobie zrobiłem paprykę czerwoną w occie w słoiczkach (wszak jak ktoś wpadnie będzie idealne na zagryzkę Mr. Green ) Możecie mnie uznać za jakiegoś psychopatę Mr. Green Ale planuję jeszcze zrobić marynowane pomidorki i marynowaną sałatkę z wszelakich warzywek (kalafior, pomidor zielony, ogórek, dymka, pieczarki, papryczki zwykłe i chili oraz kukurydza i groszek Mr. Green ) Czy ktoś z was próbował takiej sałatki marynowanej w zalewie słodko kwaśnej ? Rolling eyes A tu daję słoiczki z papryczką Mr. Green

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:55, 26 Wrz 2008 Temat postu:

@Kreuzburg
Przestanę czytać ten temat! Zawsze się głodna robię po takich postach ^^ Apetycznie to wszystko wygląda...
Ja mam tylko malutkie pytanko. Czy abyś Ty przypadkiem nie okradł jakiegoś sklepu ze słoików? Na dwóch ostatnich zdjęciach jest ich ponad 40 :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:17, 26 Wrz 2008 Temat postu:

Z tymi słoikami to autentyk Kasko_Tarjo, bo w pracy dostaje codziennie posiłek regeneracyjny w postaci słoika z jakimś tam pokarmem dla pracowników biednej PKP Mr. Green Typu Flaki, Gołąbki, Fasolka po Bretońsku czy Gulasz po Węgiersku oder Klopsiki czy Pulpety w sosie pomidorowym Mr. Green Stąd w roku całym kalendarzowym nazbiera mi się trochę tego szkła Rock ya

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Pią 22:19, 26 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 11:40, 27 Wrz 2008 Temat postu:

Kreuzburg: trochę skomplikowany jak dla mnie ten przepis na gołąbki.... Mr. Green ale pewnie musi być to niebo w gębie...Ja uwielbiam gołąbki, w ogóle lubię tradycyjną kuchnię polską....
A ten bulion do zalewania to jaki ma byc? Kostka Knorr? Mr. Green

Zjadacie przez zimę to wszystko co naprodukujesz do słoików? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:09, 27 Wrz 2008 Temat postu:

Kostka rosołowa może być jakiej bądz firmy. (Knorra też) Przepis nie jest trudny. Po prostu po u gotowaniu liści, farsz powstały z ryżu i mięsa mielonego plus mięso z golonki podlane tymże rosołkiem z przyprawami (pieprz, papryka sól) ładujemy do tych kapuścianych liści i je zawijamy i gotujemy ok 1 h. Very Happy To chyba Darkside nie jest jakiś kosmos co ? A co do słoików z rybkami to jak pisałem wcześniej rozdaję znajomym, sam jem ich może kilka w roku (np. do wódeczki przy okazji jakiejś imprezki Mr. Green ) Jedynie większe okazy Leszczy, Karpi, Linów, Szczupaków i Sandaczy jeśli złowię, to smażę zazwyczaj na kolacyjkę i wtedy po odpowiednim przyprawieniu wcinamy Rock ya A co do innych produktów w słoiczkach to kilka sztuk zawsze zostaje do wiosny. Aktualnie to widzę już taką tendencję ze niewielu bawi się w robienie jakiś tam sałatek do słoików skoro w "Biedronce" można kupić taki słoik do obiadu za 2,50 PLN Mr. Green

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Sob 21:12, 27 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 12:43, 28 Wrz 2008 Temat postu:

Dzięki Kreuz za przepis Mr. Green Spróbuję w przyszłym tyg może, bo nie dostałam ładnego mięska... Na sklepowych półkach pełno przetworów ale co swoje to swoje.... Mr. Green A co najbardziej lubisz gotować Kreuz?

Dzisiaj robię filety kurzaszcze paseczki na ostro w płatkach kukurydzianych, surówkę colesław i ziemniczki....
Zobaczymy co z tego wyjdzie Mr. Green Jak się nie pojawię jutro na forum to znaczy, że nie wyszło hahaha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:39, 28 Wrz 2008 Temat postu:

Z tym gotowaniem to nie jest tak że całe życie spędzam w kuchni Rolling eyes (ta przecież mam inne pasje jeszcze) Jak mam ochotę zrobić coś fajnego sobie i bliskim to robię to w czym jestem naprawdę dobry. Np. Kaczka pieczona z jabłkami, schabowe z pieczarkami, papryką i serem, pizza, zapiekanki warzywne, omlety, naleśniki no i oczywiście wszelakie kombinacje i wariacje nt. ryb. Nigdy w życiu bym się nie porwał na robienie pierogów czy klusek nadziewanych, po prostu tego nie lubię robić i nie chcę, poza tym nie piekłem nigdy ciasta i nie zamierzam tego robić, bo jestem w tym słaby, zresztą pyszne ciastko mogę sobie kupić w cukierni lub moja żona może upiec, to nie moja działka Mr. Green (kuknij kilka stron wcześniej i do tematu Wędkarskie Eldorado tam wrzucałem kiedyś kilka fajnych przepisów, notabene niewykorzystanych chyba przez nikogo Mr. Green ).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cornelia
Little Musician
Little Musician


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 1227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:51, 02 Paź 2008 Temat postu:

Ej... To wszystko tak zmacznie wygląda, a tu wygłodniali uczniowie na forum wpadają między lekcjami. ładnie to tak? Smile
Ale gratuluję talentu i... smacznego :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:48, 02 Paź 2008 Temat postu:

Dziś zrobiłem gofry Mr. Green Niby takie proste a cieszy Rock ya Przepis na ciasto jest prościutki. Kostka margaryny, 300 g maki, 3 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka cukru, łyżka cukru waniliowego, łyżka proszku do pieczenia. Z tak powstałego ciasta robimy gofry, o ile dysponujemy gofrownicą :supz: Osobiście zrobiłem gofry z: bitą śmietana i czekoladą, z bita śmietana i galaretką i miśkami, z bita śmietana i sokiem malinowym. Eh człowiek ma fantazje Mr. Green

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Sob 12:00, 04 Paź 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 0:04, 04 Paź 2008 Temat postu:

Taaaak, człowiek ma fantazję i niektórzy cierpią ewidentną radość z robienia apetytu człowiekowi w środku nocy goframi! Wychodzę!
A szczerze powiedziawszy to zaczęło mi w domu brakować gofrownicy... Nigdy jej nie miałam ale teraz zaczęłam odczuwać jej brak^^ Tak prościutki przepis a jednak popatrzeć tylko na zdjęcie mogę. Masz może jakąś alternatywę do tego Kreuzburg? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:00, 04 Paź 2008 Temat postu:

No niestety, nie słyszałem by w jakiś inny sposób można było zrobić gofry bez gofrownicy Sad Taka maszynka nie jest droga, fakt używa jej się raz na ruski rok ale jak dla całej rodziny to wydatek niewielki. Alternatywą jest kupienie gotowych paczkowanych gofrów i zrobienie sobie w domku jakiejś masy Very Happy

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Sob 12:01, 04 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mila
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1048
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:08, 04 Paź 2008 Temat postu:

Boże te gofry wyglądają wspaniale!!! Szkoda, że nie posiadam gofrownicy...Sad(
a znacie jakiś fiński przepis na coś słodkiego?? ;> jakieś ciasto, ciasteczka? Coś typowego dla naszej kochanej Suomi?
Znalazłam coś wyglądającego nietypowo i trochę inaczej niż wszystko:
[link widoczny dla zalogowanych]
śmieszne, prawda?
a to przepis:
- 2 eggs
- 2 tsp sugar
- 1 tsp salt
- 2 dl milk
- 4 dl flour
- ½ tsp vanillin
To fry:
vegetable or coconut oil
Mix the eggs and sugar, but don't beat! Add the other ingredients and stir into a smooth batter.
Put the batter into a paper cone or a pastry bag fitted with a small-holed nozzle.
Squeeze the batter in a thin band into the hot oil. Use a spiral motion to form nest-like cookies. If possible, use a metal ring in the pot to keep the cookies in shape.
When the cookies have turned golden brown, remove and drain them on paper towels.
Dust the cold cookies with powdered sugar.

Mógłby to ktoś dokładnie przetłumaczyć? Bo mniej więcej wiem o co chodzi, ale nie chciałabym zrobić czegoś nie tak...


Ostatnio zmieniony przez Mila dnia Sob 14:20, 04 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:30, 18 Paź 2008 Temat postu:

Jesień przyszła, a w związku z tym sezon na szarlotki Mr. Green Chociaż piec niezbyt lubię, dziś korzystając z dnia wolnego, postanowiłam sama upiec pyszną szarlotkę - zaraz się za nią zabieram, ciekawe co mi wyjdzie Wink Sekretem udanej szarlotki to dobre, półkruche ciasto + kwaśne jabłuszka oraz oczywiście cynamon. Polecam to ciasto wszystkim łasuchom Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ali
Żołnierz Północy
Żołnierz Północy


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 1144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:26, 18 Paź 2008 Temat postu:

Tak szarlotka jest super, moja mamuśka robi rewelacyjną. Ważne by mieć dobry przepis, nie polecam przepisów z internetu już nie jedno mi nie wyszło. Lepiej już z książki kucharskiej lub jakiejś gazety.

Madeline smacznego łasuchu Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Metalflower
High Priestess of Rome
High Priestess of Rome


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2550
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Vinland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:27, 18 Paź 2008 Temat postu:

Przedwczoraj zrobiłam ciasto z jabłkami, według najprostszego i najbardziej niezawodnego ze znanych mi przepisów.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18 %
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny/ masła + odrobina do natarcia blachy
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Jabłka (lub inne owoce) w ilości dowolnej

Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, zalewam wodą, przykrywam. W małym rondelku topię margarynę. Natłuszczam blaszkę do pieczenia i posypuję dno tartą bułką. Do miseczki wbijam 3 jajka, dodaję cukier i śmietanę, ucieram na jednolitą masę. Przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wlewam roztopioną margarynę (nie gorącą!) i ponownie wyrabiam ciasto.
Utarte wylewam na blaszkę, utykam odcedzone i pokrojone w grube plastry jabłka. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 5-10 min. zmniejszam temperaturę do 180. Piekę, sprawdzając wilgotność ciasta drewnianym patyczkiem. Suchy patyczek = gotowe ciasto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cry_Wolf
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 03 Lip 2006
Posty: 991
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Soundtropolis
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:54, 18 Paź 2008 Temat postu:

Metalflower napisał:
Przedwczoraj zrobiłam ciasto z jabłkami, według najprostszego i najbardziej niezawodnego ze znanych mi przepisów.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18 %
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny/ masła + odrobina do natarcia blachy
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Jabłka (lub inne owoce) w ilości dowolnej

Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, zalewam wodą, przykrywam. W małym rondelku topię margarynę. Natłuszczam blaszkę do pieczenia i posypuję dno tartą bułką. Do miseczki wbijam 3 jajka, dodaję cukier i śmietanę, ucieram na jednolitą masę. Przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wlewam roztopioną margarynę (nie gorącą!) i ponownie wyrabiam ciasto.
Utarte wylewam na blaszkę, utykam odcedzone i pokrojone w grube plastry jabłka. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 5-10 min. zmniejszam temperaturę do 180. Piekę, sprawdzając wilgotność ciasta drewnianym patyczkiem. Suchy patyczek = gotowe ciasto.

Smakowicie brzmi ;] To co za tydz. jeszcze jedno upieczesz na wyprawę co nie ;> <joke>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 6 z 18


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin